pátek 23. března 2012

Mandlový dort s jahodami a šlehačkou
60 g loupaných mandlí
6 bílků
225 g cukru krupice
600 g jahod
450 g prosátého moučkového cukru
90 g změklého másla
3 lžíce mléka nebo smetany
45 g práškového kakaa
450 ml smetany na šlehání


8 porcí
Můžete připravit den předem až po zdobení jahodami a uchovat v chladničce.

Na pánvi na středně silném ohni opražte za častého míchání mandle dozlatova a nechte vychladnout. Mandle najemno nastrouhejte a odložte stranou.
Vyložte 2 velké plechy papírem na pečení nebo fólií, která se nepřichycuje. S pomocí talíře nebo dortové formy o průměru 20 cm si na každý z plechů vyznačte 2 kruhy.
Předehřejte troubu na 140 oC, plyn stupeň 1. Ve velké míse s elektrickým šlehačem na plnou rychlost ušlehejte z bílků sníh. Postupně po lžících přidávejte cukr a každou dávku důkladně zašlehejte, až je sníh lesklý a tuhý.
Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou opatrně vmíchejte do sněhu strouhané opražené mandle.
Do každého z kruhů na papíře na plechu dejte jednu čtvrtinu sněhu s mandlemi; špachtlí ho rovnoměrně rozetřete, aby pokryl celý kruh.
Dejte plechy nad sebe do trouby a pečte 30 minut. Přehoďte plechy, aby se pláty pekly rovnoměrně a pečte dalších 30 minut nebo dokud pláty nezezlátnou.
Nechte pláty 10 minut chladnout na plechu. Nožem na ryby uvolněte pláty z plechu a přemístěte je na drátěné rošty a nechte úplně vychladnout.
Odstopkujte 150 g jahod a nakrájejte je na tenké plátky. Připravte si čokoládový máslový krém. Ve velké míse utřete elektrickým šlehačem 450 g prosátého moučkového cukru, 90 g změklého másla, 3 lžíce mléka nebo smetany a 45 g práškového kakaa dohladka. Pokud je potřeba, přidejte ještě trochu mléka, aby se krém lehce roztíral.
Přemístěte jeden sněhový plát na podnos, potřete ho jednou třetinou čokoládového krému, rozložte na něj jednu třetinu jahod nakrájených na plátky. Přidejte 2 další stejné vrstvy a nakonec přiklopte posledním sněhovým plátem.
Ve středně velké míse ušlehejte smetanu na pevnou šlehačku. Asi třetinu šlehačky přendejte lžící do sáčku s širokým hvězdičkovým nástavcem a odložte stranou.
Ostatní šlehačkou potřete dort na povrchu i po stranách. Šlehačkou ze sáčku ozdobte horní okraj dortu.
Uložte dort na 4 hodiny od chladničky, aby sněhové pláty trochu změkly a daly se snáze krájet.
Ze zbylých jahod nakrájejte 16 plátků a vtiskněte je do šlehačky po stranách dortu.
Ostatní jahody odstopkujte, nakrájejte je na půlky a ozdobte jimi střed dortu.

Žádné komentáře:

Okomentovat