Domácí medovník
Těsto:
100 g másla
2 lžíce medu
50ml mléka
2 vejce
2 lžíce octa
500 g hladké mouky
1 lžíce jedlé sody
Krém:
500 ml mléka
200 g cukru krupice
4 lžíce polohrubé mouky
200 g másla
Dohotovení:
100 g vlašský ořechů
Máslo s medem, cukrem a
mlékem rozpustíme ve vodní lázni. Poté z vodní lázně vyndáme a přidáme
vejce s octem. Dobře promícháme a za stálého míchání postupně přisypáváme
mouku prosetou s jedlou sodou.
Vše propracujeme na hladké
nelepivé těsto, které rozdělíme na čtyři díly. Každý díl rozválíme na kulatý
plát o průměru 26cm. Jednotlivé pláty pečeme v předehřátě troubě při 200
°C zhruba 5 minut. Po upečení necháme pláty vychladnout.
Mléko smícháme s cukrem a moukou.
Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme 10-15 min. Necháme to
vychladnout, rozšleháme a přidáme máslo nakrájené na malé kousky. Vše vyšleháme
na hladký krém.
Jednotlivé medové pláty okrájíme
podle dortové formy, aby byly všechny stejně velké. Potřeme je krémem a slepíme.
Krémem potřeme také celý povrch dortu. Odkrojené zbytky korpusu rozdrobíme,
smícháme s nahrubo nastrouhanými vlašskými ořechy a celý dort jimi posypeme.
Můžeme ho dozdobit krémovými pusinkami.
Dort necháme do druhého dne
odležet v chladničce.
Žádné komentáře:
Okomentovat