pátek 23. března 2012

Zmrzlinová bomba

3 vejce
90 g zahřátého  pískového cukru
75 g polohrubé mouky
15 g kakaového prášku
300 ml jahodové zmrzliny
600 ml vanilkové zmrzliny
3 lžíce kávového likéru (není nutný)
425 g okapaných, vypeckovaných třešní z kompotu
300 ml čokoládové zmrzliny
60 g sušeného kokosu
120 g prosátého moučkového cukru
120 g změklého másla
¼ lžičky vanilkové tresti
čokoládová mašlička a stužky na ozdobu
2 lžičky prosátého kakaového prášku
120 g marcipánu nebo mandlové pasty

8-10 porcí
Na přípravu počítejte 3 hodiny (a dobu nutnou ke zmrazení).

Předehřejte troubu na 220 oC, plyn stupeň 7. Pekáček 23 x 33 cm lehce vymažte tukem a vyložte pergamenem na pečení.

Do velké mísy dejte vejce a cukr a elektrickým šlehačem šlehejte, až směs zhoustne a má citrónovou barvu. Na povrch prosijte kakaový prášek, mouku a lžící zahrnujte do utřených žloutků. Lžící přendejte těsto do pekáčku a rovnoměrně rozprostřete. Pečte 10 minut nebo až se povrch zmáčknutý prstem ihned vyrovná. Plát vyklopte na drátěný rošt, sloupněte fólii a nechte vychladnout.

Vanilkovou a jahodovou zmrzlinu přendejte do chladničky, aby trochu změkly.

Mísu potáhněte přilnavou fólií. Čokoládový plát rozkrájejte na kusy a vyložte jimi mísu, větší kus nechte na přikrytí povrchu. Je-li třeba, vyplňte mezery zbylými odřezky. Plát potřete kávovým likérem.

Polovinu jahodové zmrzliny vložte do mísy vyložené čokoládovým piškotem. Čtvrtinu vanilkové zmrzliny pokládejte na jahodovou zmrzlinu. ¼ třešní rozložte mezi kopečky vanilkové zmrzliny.

Stejným způsobem zpracujte zbývající jahodovou zmrzlinu a druhou čtvrtinu vanilkové zmrzliny a třešní. Trochu stlačte, abyste odstranili vzduchové bubliny. Mísu dejte na 20 minut do mrazničky, aby zmrzlina ztuhla.

Zatím přendejte čokoládovou zmrzlinu do chladničky, aby trochu změkla a zbytek vanilkové zmrzliny dejte zpět do mrazničky.

Stejně jako jste plnili mísu jahodovou zmrzlinou a třešněmi, pokračujte s čokoládovou, zbývající vanilkovou zmrzlinou a třešněmi.

Zbylý kus čokoládového piškotu dejte na povrch čokoládové zmrzliny a lehce přitlačte. Bombu zabalte do fólie a dejte do mrazničky na 4 hodiny, aby zmrzlina ztuhla.

Připravte stužky a mašličku. 2 lžičky prosátého kakaového prášku důkladně propracujte se 120 g marcipánu nebo mandlové pasty. Je-li směs příliš suchá, lehce ji rukama zvlhčete, ale nesmíte použít větší množství vody, protože by se pasta lepila a nedala by se rozválet. Pracovní desku posypejte trochou kakaového prášku a válečkem vyválejte obdélník 20 x 11 cm. Okraje zarovnejte a hmotu nakrájejte na 8 stejně širokých pruhů. Pět pruhů použijte na stužky, konce šikmo seřízněte. Ze zbývajících proužků utvořte smyčky, které později umístíte na vršek bomby, aby vypadaly jako mašlička.

Dejte rozpálit gril. Na plech nasypejte rovnoměrně kokos a grilujte 3 minuty, až je lehce opražený. Často míchejte. Odložte stranou.

Připravte máslový krém: do střední mísy dejte máslo, moučkový cukr a 2 lžíce horké vody. Šlehejte elektrickým šlehačem do pěny, stěny mísy často seškrabujte gumovou stěrkou. Přidejte vanilkovou tresť a zašlehejte dohladka.

Zmrzlinový dort vyndejte z mrazničky a vyklopte na plochou mísu se stojánkem, kterou jste předem vychladili. Odstraňte přilnavou fólii a potřete vždy malý kousek dortu a do krému ihned zatlačte opražený kokos.

Pokračujte, až je dort zcela pokrytý máslovým krémem a opraženým kokosem. Dort ozdobte stužkami a mašličkou. Až do podávání uložte v mrazničce.


Žádné komentáře:

Okomentovat