pátek 23. března 2012

Čokoládová krabice s jahodami a šlehačkou

175 g čokoládové polevy v tabulce, nalámané na kousky
30 g kakaa v prášku
175 g tučného krémového sýra
60 g změklého másla
175 g prosátého moučkového cukru
2 lžíce mléka
450 ml smetany na šlehání
700 g jahod
mátové lístky na ozdobu

6 porcí
čokoládovou krabici můžete připravit den předem a uchovat v chladničce


Čtvercovou formu o straně 23 cm obraťte vzhůru nohama, položte na ni alobal a hladce ho podle ní urovnejte do formy krabičky. Obraťte a odstraňte formu, alobalovou krabici vložte dovnitř formy a vyhlaďte všechny záhyby, aby od ní šla čokoládová krabice snadno odlepit.
V malé misce postavené na pánev s mírně vroucí vodou zahřívejte nalámané kousky čokoládové polevy, až se úplně rozpustí.
Teplou rozpuštěnou čokoládu zvolna nalijte do alobalem vyložené formy a rozlijte ji tak, aby pokryla boky a dno, snažte se přitom, aby okraje byly stejnoměrné. Nechte minutu v chladničce, pak formou zahýbejte, abyste zesílili boky. Nechte v chladničce ztuhnout asi 30 minut.
Mezitím si připravte náplň: rozpusťte kakao ve 2-3 lžících vařící vody. Ve velké míse dohladka utřete elektrickým šlehačem krémový sýr s máslem (nepoužívejte margarín, náplň by byla příliš měkká a nedala by se krájet). Přidejte moučkový cukr, kakao a mléko a třete do pěny.
V menší misce ušlehejte 350 ml smetany na pevnou šlehačku. Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou lehce zamíchejte hotovou šlehačku do sýrového krému.
Vyjměte čokoládovou krabici i s alobalovou fólií z formy, pak šetrně sloupněte fólii z boků i dna. Postavte čokoládovou krabici na podnos. Rovnoměrně do ní rozetřete krémovou náplň. Nechte v chladničce, dokud se náplň řádně nevychladí a neztuhne, asi 2 hodiny.
V malé misce ušlehejte zbývající smetanu na pevnou šlehačku. Lžící ji přendejte do sáčku s širším hvězdičkovým nástavcem.
Nastříkejte na náplň v čokoládové krabici asi 2,5 cm široký ozdobný lem. Větší jahody rozkrájejte na půlky a obložte jimi povrch krému po celé zbývající ploše. Navrch ozdobte mátovými lístky. Zbývající jahody podávejte zároveň s dezertem zvlášť.

Ořechový smetanový dort

450 g jader vlašských ořechů
50 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
5 vajec rozdělených na bílky a žloutky
150 g cukru krupice
2 lžíce rostlinného oleje
600 ml smetany na šlehání
30 g prosátého moučkového cukru

10 porcí
Můžete připravit den předem a uchovat v chladničce.

Jemně umelte nebo v mixéru rozmixujte tři čtvrtiny ořechových jader a smíchejte s moukou a práškem do pečiva.

Předehřejte troubu na 180 oC, plyn stupeň 4. Vymastěte dvě okrouhlé formy o průměru 23 cm; dna vyložte pergamenovým papírem na pečení.
Ve velké míse elektrickým šlehačem na plnou rychlost ušlehejte z bílků sníh, po malých dávkách postupně přidejte jednu třetinu krupicového cukru a šlehejte dál, až se cukr úplně rozptýlí a sníh je lesklý a tuhý.

V jiné velké míse elektrickým šlehačem utřete žloutky, olej a zbývající krupicový cukr, až směs zhoustne a zbarví se do citrónova, asi 5 minut. Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou zlehka přimíchejte mouku se strouhanými ořechy a ušlehaný sníh z bílků.

Přendejte těsto do forem a stejnoměrně ho rozetřete. Pečte 20-25 minut, nebo do té doby než těsto při lehkém dotyku prstu zase vyskočí zpátky. Ihned uvolněte okraje obou korpusů od stěn formy, vyklopte korpusy na drátěný rošt a sloupněte pergamenový papír. Nechte úplně vychladnout.

Ve velké míse ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku. Asi čtvrtinu šlehačky přendejte lžící do sáčku s širokým hvězdičkovým nástavcem, uschovejte si ji na ozdobu. Zbývající ořechová jádra nasekejte na ozdobu.

Pilkovým nožem rozřízněte každý korpus vodorovně napůl, aby vznikly 4 tenké pláty.

Položte 1 dortový plát na podnos, potřete jednou čtvrtinou šlehané smetany.

Pokračujte dalšími vrstvami a skončete plátem těsta. Zbylou čtvrtinou šlehačky potřete dort po stranách.

30 g ořechových jader si nechte stranou, ostatními ořechy pokryjte šlehačku po stranách dortu a lehce přimáčkněte. Šlehačku nastříkejte v rovnoměrných pruzích na horní plochu dortu.

Zbývající sekané ořechy nasypte mezi pruhy šlehačky na povrchu dortu.

Pokud dort ihned nepodáváte, uložte ho do chladničky.



Duhový zmrzlinový dort

600 ml čokoládové zmrzliny
600 ml jahodové zmrzliny
600 ml vanilkové zmrzliny
600 ml mátové zmrzliny s čokoládovou rýží
15 zázvorových sušenek
60 g změklého másla
425 g vypeckovaných třešní z kompotu
60 g nasekaných jader vlašských ořechů

16 porcí
Na přípravu počítejte 2 hodiny (a dobu na zmrazení).

Zmrzliny nechte v chladničce změknout.

Zatím válečkem rozdrťte sušenky vložené do polypropylenového sáčku. Sušenky můžete rovněž rozdrtit v mixéru.

Do rozkládací formy na dort o průměru 23 cm dejte rozdrcené sušenky a máslo, rukou zpracujte a přitlačte na dno formy. Nechte ztuhnout asi 10 minut v mrazničce.

Na povrch směsi z drobtů rozprostřete čokoládovou zmrzlinu a dejte do mrazničky asi na 15 minut, aby zmrzlina trochu ztuhla.

Na vrstvu čokoládové zmrzliny rozetřete mátovou zmrzlinu, na ni položte okapané třešně.

Formu dejte znovu do mrazničky, aby zmrzlina a třešně trochu ztvrdly.

Na vrstvu třešní rozetřete špachtlí rovnoměrně jahodovou zmrzlinu.

Formu znovu dejte na 15 minut do mrazničky, aby zmrzlina ztvrdla. Na jahodovou zmrzlinu naneste vrstvu vanilkové zmrzliny. Povrch posypejte sekanými ořechy. Přikryjte a nechte důkladně zmrazit.

Před podáváním ponořte nůž do vařící vody a okolo bočního dílu uvolněte zmrzlinový dort. Boční díl formy odstraňte a dort nechte stát v pokojové teplotě asi 10 minut, aby se lépe krájel.


Zmrzlinová bomba

3 vejce
90 g zahřátého  pískového cukru
75 g polohrubé mouky
15 g kakaového prášku
300 ml jahodové zmrzliny
600 ml vanilkové zmrzliny
3 lžíce kávového likéru (není nutný)
425 g okapaných, vypeckovaných třešní z kompotu
300 ml čokoládové zmrzliny
60 g sušeného kokosu
120 g prosátého moučkového cukru
120 g změklého másla
¼ lžičky vanilkové tresti
čokoládová mašlička a stužky na ozdobu
2 lžičky prosátého kakaového prášku
120 g marcipánu nebo mandlové pasty

8-10 porcí
Na přípravu počítejte 3 hodiny (a dobu nutnou ke zmrazení).

Předehřejte troubu na 220 oC, plyn stupeň 7. Pekáček 23 x 33 cm lehce vymažte tukem a vyložte pergamenem na pečení.

Do velké mísy dejte vejce a cukr a elektrickým šlehačem šlehejte, až směs zhoustne a má citrónovou barvu. Na povrch prosijte kakaový prášek, mouku a lžící zahrnujte do utřených žloutků. Lžící přendejte těsto do pekáčku a rovnoměrně rozprostřete. Pečte 10 minut nebo až se povrch zmáčknutý prstem ihned vyrovná. Plát vyklopte na drátěný rošt, sloupněte fólii a nechte vychladnout.

Vanilkovou a jahodovou zmrzlinu přendejte do chladničky, aby trochu změkly.

Mísu potáhněte přilnavou fólií. Čokoládový plát rozkrájejte na kusy a vyložte jimi mísu, větší kus nechte na přikrytí povrchu. Je-li třeba, vyplňte mezery zbylými odřezky. Plát potřete kávovým likérem.

Polovinu jahodové zmrzliny vložte do mísy vyložené čokoládovým piškotem. Čtvrtinu vanilkové zmrzliny pokládejte na jahodovou zmrzlinu. ¼ třešní rozložte mezi kopečky vanilkové zmrzliny.

Stejným způsobem zpracujte zbývající jahodovou zmrzlinu a druhou čtvrtinu vanilkové zmrzliny a třešní. Trochu stlačte, abyste odstranili vzduchové bubliny. Mísu dejte na 20 minut do mrazničky, aby zmrzlina ztuhla.

Zatím přendejte čokoládovou zmrzlinu do chladničky, aby trochu změkla a zbytek vanilkové zmrzliny dejte zpět do mrazničky.

Stejně jako jste plnili mísu jahodovou zmrzlinou a třešněmi, pokračujte s čokoládovou, zbývající vanilkovou zmrzlinou a třešněmi.

Zbylý kus čokoládového piškotu dejte na povrch čokoládové zmrzliny a lehce přitlačte. Bombu zabalte do fólie a dejte do mrazničky na 4 hodiny, aby zmrzlina ztuhla.

Připravte stužky a mašličku. 2 lžičky prosátého kakaového prášku důkladně propracujte se 120 g marcipánu nebo mandlové pasty. Je-li směs příliš suchá, lehce ji rukama zvlhčete, ale nesmíte použít větší množství vody, protože by se pasta lepila a nedala by se rozválet. Pracovní desku posypejte trochou kakaového prášku a válečkem vyválejte obdélník 20 x 11 cm. Okraje zarovnejte a hmotu nakrájejte na 8 stejně širokých pruhů. Pět pruhů použijte na stužky, konce šikmo seřízněte. Ze zbývajících proužků utvořte smyčky, které později umístíte na vršek bomby, aby vypadaly jako mašlička.

Dejte rozpálit gril. Na plech nasypejte rovnoměrně kokos a grilujte 3 minuty, až je lehce opražený. Často míchejte. Odložte stranou.

Připravte máslový krém: do střední mísy dejte máslo, moučkový cukr a 2 lžíce horké vody. Šlehejte elektrickým šlehačem do pěny, stěny mísy často seškrabujte gumovou stěrkou. Přidejte vanilkovou tresť a zašlehejte dohladka.

Zmrzlinový dort vyndejte z mrazničky a vyklopte na plochou mísu se stojánkem, kterou jste předem vychladili. Odstraňte přilnavou fólii a potřete vždy malý kousek dortu a do krému ihned zatlačte opražený kokos.

Pokračujte, až je dort zcela pokrytý máslovým krémem a opraženým kokosem. Dort ozdobte stužkami a mašličkou. Až do podávání uložte v mrazničce.


Mandlový dort s jahodami a šlehačkou
60 g loupaných mandlí
6 bílků
225 g cukru krupice
600 g jahod
450 g prosátého moučkového cukru
90 g změklého másla
3 lžíce mléka nebo smetany
45 g práškového kakaa
450 ml smetany na šlehání


8 porcí
Můžete připravit den předem až po zdobení jahodami a uchovat v chladničce.

Na pánvi na středně silném ohni opražte za častého míchání mandle dozlatova a nechte vychladnout. Mandle najemno nastrouhejte a odložte stranou.
Vyložte 2 velké plechy papírem na pečení nebo fólií, která se nepřichycuje. S pomocí talíře nebo dortové formy o průměru 20 cm si na každý z plechů vyznačte 2 kruhy.
Předehřejte troubu na 140 oC, plyn stupeň 1. Ve velké míse s elektrickým šlehačem na plnou rychlost ušlehejte z bílků sníh. Postupně po lžících přidávejte cukr a každou dávku důkladně zašlehejte, až je sníh lesklý a tuhý.
Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou opatrně vmíchejte do sněhu strouhané opražené mandle.
Do každého z kruhů na papíře na plechu dejte jednu čtvrtinu sněhu s mandlemi; špachtlí ho rovnoměrně rozetřete, aby pokryl celý kruh.
Dejte plechy nad sebe do trouby a pečte 30 minut. Přehoďte plechy, aby se pláty pekly rovnoměrně a pečte dalších 30 minut nebo dokud pláty nezezlátnou.
Nechte pláty 10 minut chladnout na plechu. Nožem na ryby uvolněte pláty z plechu a přemístěte je na drátěné rošty a nechte úplně vychladnout.
Odstopkujte 150 g jahod a nakrájejte je na tenké plátky. Připravte si čokoládový máslový krém. Ve velké míse utřete elektrickým šlehačem 450 g prosátého moučkového cukru, 90 g změklého másla, 3 lžíce mléka nebo smetany a 45 g práškového kakaa dohladka. Pokud je potřeba, přidejte ještě trochu mléka, aby se krém lehce roztíral.
Přemístěte jeden sněhový plát na podnos, potřete ho jednou třetinou čokoládového krému, rozložte na něj jednu třetinu jahod nakrájených na plátky. Přidejte 2 další stejné vrstvy a nakonec přiklopte posledním sněhovým plátem.
Ve středně velké míse ušlehejte smetanu na pevnou šlehačku. Asi třetinu šlehačky přendejte lžící do sáčku s širokým hvězdičkovým nástavcem a odložte stranou.
Ostatní šlehačkou potřete dort na povrchu i po stranách. Šlehačkou ze sáčku ozdobte horní okraj dortu.
Uložte dort na 4 hodiny od chladničky, aby sněhové pláty trochu změkly a daly se snáze krájet.
Ze zbylých jahod nakrájejte 16 plátků a vtiskněte je do šlehačky po stranách dortu.
Ostatní jahody odstopkujte, nakrájejte je na půlky a ozdobte jimi střed dortu.