pondělí 26. března 2012

Borůvková olejová bábovka

6 dl hrubé mouky
4 dl krystalového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička mleté skořice
½ lžičky sody bikarbony
1 dl oleje
1 dl vody
3 vejce
370 g borůvkového kompotu

Do mísy dáme mouku, krystalový cukr, vanilkový cukr, skořici, sodu a promícháme. Přidáme olej, vejce rozšlehaná ve vodě a vypracujeme těsto. Do těsta vmícháme borůvky. Formu vymastíme a vysypeme. Pečeme ve vyhřáté troubě.


Opilý František

6 žloutků, 22 dkg cukru, 22 dkg másla
Třít do pěny a pak přidat
6 dkg hladké mouky
1,5 lžíce kakaa
¾ prášku do pečiva
+ sníh ze 6 bílků

Upéct na velkém plechu.
Potřít marmeládou a ořechovou náplní =
25 dkg ořechů
15 dkg cukru
2 dcl rumu.
Navrch polít čokoládou.

Kokosky

25 dkg cukru
4 bílky
12 dkg strouhaného kokosu
6-7 dkg jemně strouhané housky
1 lžíce octa

Z bílků ušleháme tuhý sníh. 1/2 cukru zašleháme a druhou část lehce vmícháme spolu s mletým kokosem, houskou a octem. Na pomaštěný plech děláme lžící malé hromádky. Sušíme zvolna v mírně vyhřáté troubě.


Kolečka pod kokosky

35 dkg mouky
20 dkg tuku
10 dkg cukru
2 vejce

Zbylá kolečka naplníme krémem, pomažeme krémem i hranu a obalíme v kokosu, zdobíme kapkou čokolády.

Tiramisu z pomazánkového másla


2 pomazánková másla
2 šlehačky
20 dkg cukru
piškoty
káva, rum

Máslo, šlehačku a cukr ušleháme. Poté prokládáme do dortové formy vrstvu piškotů,vrstvu hmoty, vrstvu piškotů …
Piškoty namáčíme do kávy, šťávy, lihoviny dle chuti.

Míša řezy


2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
½ hrnku oleje
2 vajíčka
kakao
prášek do pečiva
Vyšlehat hmotu a upéci…

Krém:
4 dcl mléka
2 pudink kokosový
Uvařit a šlehat do vychladnutí.

15 dkg másla
Cukr dle chuti…
Ušlehat.
Smíchat s pudinkem a zakysanou smetanou.


Propadlý koláč

4 vajíčka ( sníh)
1 sklenka cukru krupice (250ml)
½ sklenky oleje
1–2 sklenky mléka
2 a 1/2 sklenky mouky (polohrubá + hladká)
1 kypřící prášek

Náplň:
500g tvarohu
2 vajíčka
1 vanilkový cukr
cukr dle chuti
mléko
rum
ovoce (meruňky, broskve, jablka, hrušky)

Těsto rozetřeme na plech, tvarohovou náplň nalijeme do tvaru mřížky a do vzniklých okének poklademe ovoce. Koláč pečeme asi 30 - 40 minut při 175°C.

Věnečky


Svařit:
3 dcl vody
15 dkg sádla

Do svařeného přidat:
15 dkg hladké mouky

Do vlažného:
4 vajíčka

Stříkat na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi na 230°C.
Prvních 5 minut neotvírat troubu! Teplé rozkrojit.

Krém:
25 dkg másla, cukr moučka podle chuti šlehat do pěny. Uvařit hustý vanilkový pudink, po vychladnutí spojit se šlehaným krémem a přichytit rumem.:-)


Pudinkový koláč

1l mléka
3 pudinky
6 žloutků
20 dkg  hl.mouky
1 dcl oleje
1 prášek do pečiva
6 bílků – sníh

Litr mléka a tři pudinky uvaříme do husté hmoty a necháme vychladit. Ze zbytku ingrediencí uděláme těsto. Na vysypaný plech vlijeme 2/3 těsta.
Do 1/3 přidáme kakao a polijeme bílé těsto. Po lžících přidáme pudink. Dáme péct do mírně zahřáté trouby na 40 minut.

Na upečený moučník rozetřeme ušlehané:
3 zakysané smetany
1 vanilkového cukru

Posypeme skořicí a grankem.
Necháme 2 hodiny v lednici.


Kokosová roláda

Těsto:
30 dkg piškotů mletých
15 dkg cukru moučka
5 dkg kakaa
3 lžíce rumu
1 vajíčko

Silná černá káva (louhovaná) podle potřeby, dokud není těsto vláčné. Nesmí se lepit.

Náplň: šleháme
15 dkg másla
20 dkg cukru moučka
5 dkg kokosu

Těsto rozdělíme na 4 díly, uválíme placku, natřeme kokosovou náplň a zabalíme do ruličky.


Sloní slzy

6 vajec (sníh)
6 lžic moučkového cukru
2 lžíce polohrubé mouky
4 lžíce kakaa
¼ prášku do pečiva

Upečeme tenký korpus, který ohneme přes váleček

Krém: šlehat
25 dkg másla
20 dkg cukru moučka
5 lžic horkého mléka spojíme s 15 dkg ořechů mletých a přidáme k ušlehanému máslu.

Korpus natřeme krémem, do poloviny vložíme 2 velké banány, přehneme a polijeme čokoládou.



Tříbarevná buchta a la punčový dort

5 vajec
20 dkg Hery
20 dkg moučkového cukru
1 šlehačka
1 vanilková cukr
30 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 pudink vanilkový, kakaový, malinový

Vejce, tuk, cukr, vanilkový cukr dáme do šlehače, poté přidáme šlehačku a nakonec přidáme mouku s kypřícím práškem.
Ušlehané těsto rozdělíme do tří misek, do každé přidáme jeden pudink (prášek), zamícháme a tím těsto obarvíme. Na vymazaný, moukou vysypaný plech dáváme lžící střídavě barevné těsto. Po upečení, asi 30 - 40 minut na 170 °C, pokapeme rumem a potřeme citronovou polevou.

Čokoládový ježek

3 vejce
175 g cukru
3 lžíce rumu
1 balíček vanilkového cukru
1 špetka soli
200 g polohrubé mouky
150 g měkkého másla
3 žloutky
3 lžíce kakaa
3 lžíce moučkového cukru
50 g půlených mandlí
100 g čokoládové polevy


Recept je pro 8 kousků. Doba pečení ježka je 45 minut na 175 °C.
Pokud nemáte formu ježka, použijte dortovou formu a upečené piškotové těsto přiřízněte do žádaného tvaru.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh, zašlehejte do něj 100 g cukru. Utřete 3 žloutky, 75 g cukru, rum, vanilkový cukr a sůl do pěny. Střídavě přidávejte sníh z bílků a prosátou mouku, těsto vařečkou opatrně obracejte.
Těsto pečte v tukem vymazané a moukou vysypané formě. Upečené těsto nechte vychladnout. Nařežte vodorovné pláty.
Máslo utřete s moučkovým cukrem a žloutky, přidejte špetku soli, kakao. Krémem potřete piškotové pláty a ježka opět sestavte.
Hotovou čokoládovou polevu nechte rozehřát ve vodní lázni. Do ježka zapíchejte rozpůlené mandle a zalijte čokoládovou polevou.

Na ozdobu ježka počítejte 1 lískový oříšek, 2 bílé a 2 modré lentilky, které vtlačíte jako tlamičku a očička do vlhké polevy.